2010. máj. 28.

Szezámos spenótlepény ánizsos mártogatóval




Hozzávalók 1db kb.25cm átmérőjű lepényhez:

15dkg friss spenótlevél, 2szál kisebb újhagyma, egy fej fokhagyma, 2db tojás, 4ek teljes kiőrlésű rozsliszt, szezámmag, 10dkg trappista sajt, zúzott koriandermag (kb.20szem), 1kk őrölt római kömény, 1kk őrölt szerecsendió, só ízlés szerint, őrölt bors

A mártogatóhoz:

2dl natúr joghurt, 1kk mustár, 1/2kk zúzott ánizskömény,1/2kk őrölt zöld kardamom, pici só

A lepényhez a spenótleveleket csíkokra vágom, a vastag ereket eltávolítom. Az újhagymát, ha vékony, elég felkarikázni, ha kicsit vastagabb, előbb vágjuk hosszában félbe, majd szeljük fel. A fokhagymát nagyobb darabokra vágom. Nagyobb serpenyőben, kevés vajon előbb hagymákat, majd a spenótot hozzáadva, kicsit megfonnyasztom az egészet. Leveszem a tűzről, hagyom langyosra hűlni. Egy tálban felverem a tojásokat, hozzáadom a lisztet, fűszereket, belereszelem a sajtot, majd hozzáadom a hagymás spenótot. Az állagnak prósza-sűrűségűnek kell lennie. Egy tűzálló tálat, vagy egy hőálló serpenyőt kivajazok, megszórom zsemlemorzsával, majd beleborítom a spenótos masszát. Tetejét megszórom bőven szezámmaggal, alufóliával lefedem, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25percig sütöm. 20perc után nézzünk rá, a sütési idő sütőnként eltérő lehet!

A mártogató elkészítése igazán egyszerű: mindent összeöntök, alaposan összekeverem, majd hűtőben lehűtöm.

A lepényt szeletekre vágva tányérra teszem, mellé tálalom a mártogatót! Finom és egyszerű vacsoraétel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése