2010. máj. 27.

Az üvegtészta (dongfen, celofántészta, celofán cérnametélt, vermicelli)


A tészta mungó bab finomra őrölt lisztjéből és vízből készül. A mungó bab lisztje magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2 vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat.

Nemcsak a kínai ízeket kedvelők figyelmébe ajánlják. Az üvegtészta kitűnően alkalmas alacsony kalóriájú étrendek kialakításához, és nem elhanyagolható, hogy candidások, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják!

Az üvegtésztát nagy odafigyeléssel készítsük el. Sajnos nem mindig sikerül eltalálni, hogy meddig álljon a forró vízben. Ha azt látjuk, hogy a tészta szinte már teljesen üveg-szerű, nagy a gyanú, hogy túlpuhult, így sokat veszít élvezeti értékéből. Ha a tészta közepén még látunk egy nagyon vékony fehér csíkot,- mondhatnám „al dente”,- ekkor már le lehet szűrni. Ilyenkor lesz legoptimálisabb az állag. A víz mindig legyen nagyon forró (de ne zubogjon!), ha a víz hőmérséklete nem megfelelő, előfordulhat ilyenkor is, hogy szétázik a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése