2010. aug. 24.

Füstölt sajtos vargányaragu kölessel

Ehhez a recepthez kép sajnos nem készült,- amint tudom, pótolni fogom. Garantáltan nagyon finom étel, viszont inkább ebédre javaslom, mivel elnehezítheti a gyomrot. Ha ilyen problémánk lenne, az étkezés után elkortyolgatott citromos víz könnyíthet ezen a dolgon.

Hozzávalók 3 adaghoz: 1,5 dl köles, 4 babérlevél, 40dkg vargánya, 5-6gerezd fokhagyma, 3dkg vaj, ½ kk egész kömény, ½ kk fekete mustármag, ½ kk (4-5db) zöld kardamom mag, 1-1 kisebb darab zöld és piros fűszerpaprika, 1 közepes húsos paradicsom, fehér bors, szerecsendió, kakukkfű, 7-8dkg füstölt sajt( trappista vagy edami), só, chili, világos szójaszósz

A kölest kétszeres mennyiségű vízben felteszem főni, beleteszem a babérleveleket. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztom a vajat, átfuttatom benne a fekete mustármagot, köményt és a kardamom magokat. Hozzáadom a felszeletelt vargányát, lefedve párolom. Közben a paprikákat és a fokhagymát nagyon apró darabokra vágom. A paradicsomot felkockázom. Ha a gomba kissé összeesik, hozzáadom a paprikát és a fokhagymát. Sózom és ízlés szerint fűszerezem borssal, chilivel, szójaszósszal és kakukkfűvel. Beleteszem a paradicsomot, fedő nélkül még 2-3 percig főzöm, vagy amíg a leve besűrűsödik.

Tálaláskor a kölesből kiszedem a babérleveleket, egy adagot tányérra halmozok, erre teszem a vargánya ragut, tetejét reszelt füstölt sajttal meghintem. A füstölt sajttal óvatosan bánjunk, ne tegyünk túl sokat, mert elnyomhatja a vargánya jellegzetes ízét. Kis mennyiségben viszont nagyon jól passzol ehhez a gombaféléhez.
Elkészíthetjük úgy is, hogy a sajtot főzéskor hozzákeverjük a gombához, addig kavargatjuk, míg „elsimul”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése