2010. aug. 12.

Fűszeres tök

2személyre 1kisebb főzőtök, 1közepes lilahagyma, 6gerezd fokhagyma, 2közepes paradicsom, 1 kisebb piros csilipaprika, olaj, 5ek szezámmag, 2ek lenmag ,10db zöld kardamom, 1kk ánizs, 1tk koriandermag, 1kk köménymag, ½ kk fekete bors, ½ kk őrölt szerecsendió, ½ kk őrölt római kömény, ½ kk csípős curry fűszerkeverék, 2ek szójaszósz, ½ ek almaecet (elhagyható), bazsalikom, ánizskapor

A tököt meghámozom, közepét kivájom, nagylyukú reszelőn lereszelem. A hagymákat megtisztítom, felkockázom. A paradicsomot szeletekre vágom.

Serpenyőben kevés olajon kissé megpirítom a lilahagymát, fokhagymát, ánizsmagot, kifejtett kardamom magokat, koriandert, köménymagot, szezámmagot, lenmagot. Fél percig együtt pirítom. Ráteszem a lereszelt tököt, picit megsózom, majd lefedve 5percig párolom, hogy megpuhuljon. Ekkor hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot, ízesítem őrölt római köménnyel, borssal, szerecsendióval, curryvel, szójaszósszal és almaecettel. Magas hőfokon addig sütöm, míg besűrűsödik, elfő a leve. Végül friss bazsalikom levéllel és ánizskaporral megszórom, kicsit átkeverem, forrón tálalom.

Nagyon ízes, fűszeres és csípős ez az étel, mindenki saját ínye kedve szerint adagolja a hozzávalókat. Csípősségét tompíthatjuk, ha a végén kevés natúr joghurtot keverünk bele. Köretként nekünk tetsző pékárut fogyasztunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése