2010. okt. 17.

Céklás-répás halgombóc párolt vöröskáposztával és quinoával


Hozzávalók 4 személyre:
0,7dl quinoa, 50dkg vöröskáposzta, 1közepes fej lilahagyma, 2babérlevél, 1kk köménymag, 1kk koriandermag, só, 2ek almaecet, 1tk méz, 1ek vaj, 20dkg halhús, 15dkg sárgarépa, 10dkg cékla, 4gerezd fokhagyma, 2tojás, 1szelet teljes kiőrlésű toast kenyér, kakukkfű, rozmaring, fehér bors, 1ek szójaszósz, 1ek szezámmag, olaj a sütéshez, zsemlemorzsa a gombócok forgatásához

A quinoát kétszeres mennyiségű vízben, alacsony lángon felteszem főni,- mintha rizst készítenék.
A lilahagymát félbevágom, a káposztát negyedekre vágom majd vékonyan felszeletelem. Nagyobb fedeles serpenyőben felolvasztom a vajat, beleteszem a koriander-, köménymagot és a babérleveleket, fél percig sütöm, majd hozzáadom a lilahagymát. Kb.2percnyi dinsztelés után beleteszem a káposztát, lefedve 30-40percig párolom.
Közben összeállítom a halgombóc-alapot. A sárgarépát és a céklát kis lyukú reszelőn lereszelem, a fokhagymát pürésítem, a halat villával összetöröm, a kenyeret kis darabokra tépem. Mindezt egy tálba teszem, hozzáütök 2egész tojást. Ízesítem szójaszósszal, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal, beleteszem a szezámmagot, majd az egészet jó alaposan átkeverem, lefedve fél órát pihentetem.
Megnézem a káposztát, ha már puhult, de még kissé roppan, ráöntöm az almaecetet, kicsit megsózom, majd belerakom a mézet. Újabb 10percig együtt párolom.

A répás-céklás-halas masszából egy evőkanál segítségével kicsi gombócokat formázok, meghempergetem a zsemlemorzsában.
Magas falu serpenyőben olajat hevítek,- annyit, hogy a gombócokat kb.feléig ellepje. Magas hőfokon, rövid idő alatt szép barnára sütöm őket. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, így túlságosan nem szívják meg magukat olajjal a gombócok.

Quinoa helyett elkészíthetjük natúr rizzsel vagy tört burgonyával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése