2010. jún. 4.

Fafülegombás-spenótos tészta retekszósszal

Kissé furcsán hangzó étel, különleges ízvilággal, de nagyon finom! Retek és spenótszezon van, és mindkettőből volt is otthon bőségesen, így találtam ki ezt a különlegességet. Először csak sima szószt készítettem volna hozzá, ekkor jutott eszembe, hogy tehetnék az ételbe retket,- akár a szószba. Jó ötlet volt!

Hozzávalók: 2 cs smack tészta, 2-3 nagyobb darab szárított fafüle gomba, 10dkg spenótlevél, 6gerezd fokhagyma, 1nagy fej lilahagyma

Fűszerek: római kömény, bors, chili, ánizskömény, szerecsendió, koriandermag, só

Retekszószhoz: 2db nagyobb retek, 3ek almaecet, 1ek olívaolaj, 1tk paradicsompüré, 1ek Worchester szósz, 1ek szójaszósz, 1dl tésztavíz

A tésztát forró vízbe áztatom, majd leszűröm, kb.1dl mennyiségnyit elteszek belőle a szószhoz.

A gombát elkészítés előtt 1órával beáztatom vízbe, hogy felpuhuljon, majd lehetőleg minél vékonyabb csíkokra vágom. A spenótlevelet is csíkokra vágom. A lilahagymát és a fokhagymát megpucolom, felszeletelem.

A retekszószhoz a hozzávalókat jól összekeverem, a retket kis lyukú reszelőn belereszelem.

A wokot jól felforrósítom, majd öntök bele olíva olajat. Először a lilahagymát sütöm egy percig, majd hozzáadom a fokhagymát és a fűszereket, további fél percig pirítom őket. Belerakom a gombát, ezt is sütöm egy percig, majd következik a spenót. Csak addig kell sütni, míg egy kicsit összeesik. Ekkor beleöntöm a retekszószt. Felforralom, majd kb.3percig forrni hagyom, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon. Az egésznek egy közepesen sűrű szósz állagúnak kell lennie. Innen kétféleképpen folytathatjuk:

- kiteszek egy adag tésztát tányérra és erre teszem a szószt

- a tésztát belekeverem a szószba, magas lángon átforgatom és így tálalom.

Én az utóbbit választottam, így a tésztát is alaposan átjárja a szósz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése