2010. nov. 7.

Karfiolos-brokkolis rizottó

8dkg barnarizs, 15dkg karfiol, 15dkg brokkoli, 4gerezd fokhagyma, 3babérlevél, 1,5tk egész köménymag, fehér bors, szerecsendió, só, 1ek lenmag,  ½ csokor petrezselyem-zöld, 1ek tökmagolaj

A rizst kétszeres(vagy kicsit több) mennyiségű vízben, alacsony lángon felteszem főni.
A brokkolit, karfiolt és a felszeletelt fokhagymát 2dl, enyhén sós vízben felteszem főni, beleteszem a köménymagot és a babérleveleket. 7-8perc után leszűröm. A levét ne öntsük ki! A félig főtt zöldségeket egy közepes főzőedénybe teszem, hozzáadom a majdnem készre főtt rizst, fehér borssal, szerecsendióval ízesítem, hozzáadom a lenmagot. Fedő nélkül, folyamatosan kevergetve addig főzöm, míg a rizs megpuhul. A folyadékot időnkét a félretett főzőlével pótolom. Az állagnak enyhén folyósnak kell lennie, e szerint adagoljuk a levet.
Ha elkészült, elzárom alatta a tüzet, majd hozzáadom a tökmagolajat és az aprított petrezselyem zöldet,- ezeket a hozzávalókat már ne főzzük! Azonnal tálalom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése